Cijfers liegen niet

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Ik merk elke dag weer dat het sturen op cijfers voor ondernemers cruciaal is. Helaas kom ik alleen nog te veel ondernemers tegen die nog aan het wachten zijn op de jaarcijfers en nog niet weten wat het resultaat was over 2017. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Sterker nog, er zijn zelfs ondernemers die de jaarcijfers pas na de zomer van 2018 verwachten. Maar wat heeft dat voor zin? Zonde van de tijd en het geld. Als ondernemer moet je dagelijks op de hoogte zijn van jouw financiële situatie. Mijn advies is om dagelijks of wekelijks te sturen op de informatie die voor jou van belang is. Denk hierbij aan omzet, marge, voorraadpositie, aantal klanten en het orderbedrag.

Daarnaast is ook een liquiditeitsprognose geen overbodige luxe. Wat komt er nu precies binnen en wat gaat eruit? Op deze manier word je niet geconfronteerd met tekorten en kan je tijdig ingrijpen. Dus niet alleen sturen op de stand van de rekening-courant, een antwoord dat ik regelmatig hoor als ik vraag of het financieel goed gaat. De stand van de rekening-courant zegt namelijk niets over het rendement.

Prognose

Doordat je op de hoogte bent van de financiële prestatie, kan je ook een goed onderbouwde prognose maken. Een niet onderbouwde prognose heeft nauwelijks waarde. Welke doelstelling wil je realiseren en bespreek je deze dan ook met je personeel? Wat wil je met elke leverancier gaan omzetten? Moet het orderbedrag omhoog? Blijven bepaalde productgroepen in omzet achter?

Het financieel management is een cruciaal onderdeel van het al dan niet succesvol zijn als ondernemer. Zorg dat je de informatie paraat hebt en klankbord met de juiste personen over de ontwikkeling van de cijfers. Ik ben ervan overtuigd dat het je rust geeft en uiteindelijk een beter rendement. Cijfers liegen namelijk niet. 

Wij helpen je graag

Loop je vast met het managen van de financien? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met jou op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.


Ja, ik wil hulp!

Contactpersoon
Peter Wolfsen
Peter Wolfsen
Bedrijfsadviseur
088 973 06 54

Recent nieuws

 • open

  Bijl blogt: Een van de vier

  Nieuws
  vrijdag, 10 augustus 2018
  Ik lees graag retail gerelateerde boeken. Die boeken koop ik altijd privé. Als ze mij hebben geboeid deel ik de strekking van de inhoud regelmatig in mijn columns, dat zal een enkeling niet zijn ontgaan.
  Bijl blogt: Een van de vier
 • open

  Column: van bouwput tot winkelparadijs!

  Nieuws
  woensdag, 8 augustus 2018
  Terwijl ik ruim een uur te vroeg arriveer in het centrum van Utrecht, loop ik langs de gigantische bouwputten die de stad, waar ik jaren heb gewoond, er toch heel anders doen uitzien. Het is rommelig maar er is absoluut een stip op de horizon te zien.
  Column: van bouwput tot winkelparadijs!
 • open

  Column: het hete hangijzer

  Nieuws
  woensdag, 8 augustus 2018
  Waar ik ook in het land kom, veel ondernemers hebben het. Maar komen er helaas te laat achter dát ze het hebben en moeten nu drastisch maatregelen treffen.
  Column: het hete hangijzer
 • open

  Kan iedereen in jouw winkel komen?

  Nieuws
  woensdag, 8 augustus 2018
  In juni is het programma MKB Toegankelijk in het leven geroepen. De ambitie is dat alle winkels en andere mkb-bedrijven toegankelijk worden voor iedereen. Is jouw winkel al toegankelijk voor iedereen?
  Kan iedereen in jouw winkel komen?

Gerelateerd aan dit artikel

Delen