Cijfers liegen niet

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Ik merk elke dag weer dat het sturen op cijfers voor ondernemers cruciaal is. Helaas kom ik alleen nog te veel ondernemers tegen die nog aan het wachten zijn op de jaarcijfers en nog niet weten wat het resultaat was over 2017. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Sterker nog, er zijn zelfs ondernemers die de jaarcijfers pas na de zomer van 2018 verwachten. Maar wat heeft dat voor zin? Zonde van de tijd en het geld. Als ondernemer moet je dagelijks op de hoogte zijn van jouw financiële situatie. Mijn advies is om dagelijks of wekelijks te sturen op de informatie die voor jou van belang is. Denk hierbij aan omzet, marge, voorraadpositie, aantal klanten en het orderbedrag.

Daarnaast is ook een liquiditeitsprognose geen overbodige luxe. Wat komt er nu precies binnen en wat gaat eruit? Op deze manier word je niet geconfronteerd met tekorten en kan je tijdig ingrijpen. Dus niet alleen sturen op de stand van de rekening-courant, een antwoord dat ik regelmatig hoor als ik vraag of het financieel goed gaat. De stand van de rekening-courant zegt namelijk niets over het rendement.

Prognose

Doordat je op de hoogte bent van de financiële prestatie, kan je ook een goed onderbouwde prognose maken. Een niet onderbouwde prognose heeft nauwelijks waarde. Welke doelstelling wil je realiseren en bespreek je deze dan ook met je personeel? Wat wil je met elke leverancier gaan omzetten? Moet het orderbedrag omhoog? Blijven bepaalde productgroepen in omzet achter?

Het financieel management is een cruciaal onderdeel van het al dan niet succesvol zijn als ondernemer. Zorg dat je de informatie paraat hebt en klankbord met de juiste personen over de ontwikkeling van de cijfers. Ik ben ervan overtuigd dat het je rust geeft en uiteindelijk een beter rendement. Cijfers liegen namelijk niet. 

Wij helpen je graag

Loop je vast met het managen van de financien? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met jou op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.


Ja, ik wil hulp!

Tags
Contactpersoon
Peter Wolfsen
Peter Wolfsen
Bedrijfsadviseur
088 973 06 54

Recent nieuws

 • open

  Bijl blogt: Het Hoeragevoel voor iedereen

  Nieuws
  vrijdag, 16 februari 2018
  Een bezoek brengen aan een winkel voelt voor mij altijd als: ‘Hoera, ik mag op ontdekkingstocht!’ In winkels gebeurt er namelijk altijd iets. Een nieuwe collectie, een verandering of de leuke mensen die er werken. Ik hou daarvan!
  Bijl blogt: Het Hoeragevoel voor iedereen
 • open

  Onderzoek: werknemers en hun (financiële)zorgen

  Nieuws
  dinsdag, 13 februari 2018
  De persoonlijke situatie van werknemers kan invloed hebben op hun functioneren, bijvoorbeeld als ze zorgen hebben. Als werkgever kun je te maken krijgen met werknemers die financiële problemen hebben, of die de (zware) taak van mantelzorger hebben.
  Onderzoek: werknemers en hun (financiële)zorgen
 • open

  Hoera, het boek loopt lekker!

  Nieuws
  vrijdag, 9 februari 2018
  Op 11 december lag er een dik pak sneeuw en de barre weersomstandigheden dwongen ons om de boeklancering van het boek ‘Hoera ik heb een winkel’ te cancelen. Nu, dik zes weken later, kunnen we er wel een beetje om lachen. Al meer dan 1100 exemplaren kregen een nieuw baasje.
  Hoera, het boek loopt lekker!
 • open

  Echt ziek of een 'carnavalskater'?

  Nieuws
  woensdag, 7 februari 2018
  Carnaval staat weer voor de deur. In deze periode krijgen we regelmatig vragen over medewerkers die zich ziek hebben gemeld, maar waarbij de werkgever vermoedt dat er in werkelijkheid iets te hard is doorgezakt.
  Echt ziek of een 'carnavalskater'?

Gerelateerd aan dit artikel

Delen