Geen vraag te gek
088 973 06 00

Cijfers liegen niet

Ik merk elke dag weer dat het sturen op cijfers voor ondernemers cruciaal is. Helaas kom ik alleen nog te veel ondernemers tegen die nog aan het wachten zijn op de jaarcijfers en nog niet weten wat het resultaat was over 2017. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Sterker nog, er zijn zelfs ondernemers die de jaarcijfers pas na de zomer van 2018 verwachten. Maar wat heeft dat voor zin? Zonde van de tijd en het geld. Als ondernemer moet je dagelijks op de hoogte zijn van jouw financiële situatie. Mijn advies is om dagelijks of wekelijks te sturen op de informatie die voor jou van belang is. Denk hierbij aan omzet, marge, voorraadpositie, aantal klanten en het orderbedrag.

Daarnaast is ook een liquiditeitsprognose geen overbodige luxe. Wat komt er nu precies binnen en wat gaat eruit? Op deze manier word je niet geconfronteerd met tekorten en kan je tijdig ingrijpen. Dus niet alleen sturen op de stand van de rekening-courant, een antwoord dat ik regelmatig hoor als ik vraag of het financieel goed gaat. De stand van de rekening-courant zegt namelijk niets over het rendement.

Prognose

Doordat je op de hoogte bent van de financiële prestatie, kan je ook een goed onderbouwde prognose maken. Een niet onderbouwde prognose heeft nauwelijks waarde. Welke doelstelling wil je realiseren en bespreek je deze dan ook met je personeel? Wat wil je met elke leverancier gaan omzetten? Moet het orderbedrag omhoog? Blijven bepaalde productgroepen in omzet achter?

Het financieel management is een cruciaal onderdeel van het al dan niet succesvol zijn als ondernemer. Zorg dat je de informatie paraat hebt en klankbord met de juiste personen over de ontwikkeling van de cijfers. Ik ben ervan overtuigd dat het je rust geeft en uiteindelijk een beter rendement. Cijfers liegen namelijk niet. 

Wij helpen je graag

Loop je vast met het managen van de financien? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met jou op om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

* verplichte velden

Delen