Geen vraag te gek
088 973 06 00

Dynamiek in winkelstraten in het nieuws

Uit een rapport van Locatus blijkt dat er steeds meer starters en stoppers zijn, en dat winkeliers zich vaker verplaatsen. "Het komen en gaan van winkels is bijna niet te houden", klonk het op radiozender BNR.

Marcel Evers, manager Belangen en Beleid, reageerde in de uitzending: 

Locatus meet heel goed wat er aan de hand is in de winkelmarkt. Door omstandigheden zoals overbewinkeling en online bestedingen, hebben we inderdaad te veel winkels en winkelmeters in Nederland en dat zorgt voor een bepaalde dynamiek. Na jaren zien we dat huurprijzen iets zijn gezakt, wat betekent dat er ruimte is voor starters om de winkelmarkt te betreden. En krabben ondernemers zich sneller achter de oren: "zit ik nog wel op de juiste plek, of moet ik een paar panden opschuiven zodat ik meer in de loop zit?". Daarbij, na jarenlange filialisering in het straatbeeld is die nieuwe dynamiek eigenlijk ook wel een zegen!".

Regie op ondernemerschap?

We moeten geen regie gaan voeren op wat ondernemers willen ondernemen, maar er zijn wel mogelijkheden voor gemeenten en vastgoed om regie te voeren. Gemeenten door in haar detailhandelsvisies en bestemmingsplannen duidelijke keuzes te maken waar wel en niet winkels te willen, kansrijke en kansarme winkelstraten te benoemen en in de binnenstad of dorpskern vervolgens ruimte bieden voor winkeliers zodat we de dynamiek extra kunnen stimuleren. Vastgoed zou bijvoorbeeld meer flexibiliteit in de markt kunnen brengen door kortere huurperiodes mogelijk te maken. 

Met de Provinciale verkiezingen in het vooruitzicht heeft Marcel Evers ook een boodschap voor provincies: "We hebben minder winkels nodig en met name in de periferie, maar daar worden nog steeds veel winkels toegevoegd. Juist hierop kunnen provincies meer regie gaan voeren".

Luister het hele fragment 

Delen