#Praktijkcase 1: verkoop winkel aan kinderen

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Ruim 30 jaar heeft hij zelf de winkel gerund. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan zijn zoon. Voor de verkoop van de winkel aan de kinderen is een juiste financiering nodig. Rob, bedrijfsadviseur bij INretail, vertelt meer.

Hoe kwam deze ondernemer bij jou terecht?
“Hij had eerder een keer een workshop over bedrijfsovername gevolgd in Zeist, dus wij kenden elkaar nog van toen. Wel zo fijn vond de ondernemer, iemand waar hij al eerder contact mee had gehad.”

Hoe gaat zo’n ‘traject’ in zijn werk?
“Uiteraard begint het begeleidingstraject met het inventariseren van de situatie bij de verkopende partij. ‘Zijn er fiscale aspecten die bij de verkoop een rol spelen? En, wat is een reële verkoopprijs voor de overdracht van de onderneming aan je zoon?’. Samen met de ondernemer en zijn zoon hebben we dit traject doorlopen en is er een, voor beide partijen, optimale constructie van de verkoop tot stand gekomen. Bij dit specifieke geval kwam sterk naar voren dat vader financieel zo min mogelijk betrokken wilde zijn met de financiering van de overname.”

En hoe komt de financiering dan tot stand?  
“Ik heb een plan van aanpak opgesteld voor deze overname waarin ik samen met de zoon heb gekeken naar de diverse financieringsmogelijkheden. Op basis van dit plan van aanpak is een financieringsaanvraag opgesteld en hebben de ondernemer in spé en ik samen gesprekken met diverse financiers gevoerd. Doordat er een goed ondernemersplan was opgesteld met een duidelijke toekomstvisie, werd er zeer positief gereageerd op het plan en is er door meerdere financiers een voorstel uitgebracht.”

Dus de zoon kon kiezen? Een luxepositie of niet?
“Ja het is altijd fijn als er keuze is. Het geeft de ondernemer in spé ook vertrouwen. Er zijn dus instellingen die in hém willen investeren. Met als bijkomend voordeel, naast een beperkte financiële betrokkenheid van zijn vader, dat er zeer aantrekkelijke financieringscondities voor zijn zoon gerealiseerd zijn. Naast het feit dat je meerdere opties openhoudt, leidt onderlinge competitie tussen financiers tot aantrekkelijkere voorwaarden voor de ondernemer!”

Case closed?

“Door een goede samenwerking met de verkopende en kopende partij, en de professionele ondersteuning van ons, kan de winkel overgedragen worden. De ondernemer weet ons te vinden, bij vragen over de huidige financiering, of misschien als hij in de toekomst een tweede winkel wil openen. Ook dan staan wij voor ondernemers klaar!”

Meer weten? Neem contact op met INretail

Tags
Contactpersoon
Rob Drost
Rob Drost
Bedrijfsadviseur
088 973 06 00

Recent nieuws

 • open

  Profiteer van sfeer: 3 factoren die jouw winkel vooruit helpen

  Nieuws
  dinsdag, 14 november 2017
  December, de maand die in het teken staat van de vele feestdagen, gezelligheid en natuurlijk sfeer. Overal zijn straten en huizen rijk versierd en zoeken mensen elkaar op. Maar hoe zorg je ervoor dat ook jouw winkel sfeervol is en dat toevallige passanten nieuwsgierig worden, zonder dat je het assortiment tekort doet?
  Profiteer van sfeer: 3 factoren die jouw winkel vooruit helpen
 • open

  Samen kom je verder

  Nieuws
  woensdag, 8 november 2017
  Mijn collega’s en ik krijgen regelmatig de meest uitlopende vragen over collectieve oplossingen. Maar de laatste tijd krijgen wij steeds vaker dezelfde vraag gesteld vanuit ondernemers:
  Samen kom je verder
 • open

  Een dag speciaal voor jou!

  Nieuws
  woensdag, 8 november 2017
  In Nederland tellen we ruim 1,7 miljoen ondernemers. En daar ben jij er één van! We mogen er af en toe best even bij stilstaan dat jij en je collega-ondernemers Nederland een stukje mooier maken. Samen maken jullie steden, dorpen en buitgebieden aantrekkelijk en interessant.
  Een dag speciaal voor jou!
 • open

  Bijl Blogt: Zien we het niet meer?

  Nieuws
  vrijdag, 3 november 2017
  Er is altijd veel gedoe over de professionaliteit en betrokkenheid van mensen die werken op een winkelvloer. Een grote groep winkelbezoekers is vooringenomen. Ze zijn er vaak van overtuigd dat werken in een winkel voor ‘simpele zielen’ is.
  Bijl Blogt: Zien we het niet meer?

Gerelateerd aan dit artikel

Delen