#Praktijkcase 1: verkoop winkel aan kinderen

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Ruim 30 jaar heeft hij zelf de winkel gerund. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan zijn zoon. Voor de verkoop van de winkel aan de kinderen is een juiste financiering nodig. Rob, bedrijfsadviseur bij INretail, vertelt meer.

Hoe kwam deze ondernemer bij jou terecht?
“Hij had eerder een keer een workshop over bedrijfsovername gevolgd in Zeist, dus wij kenden elkaar nog van toen. Wel zo fijn vond de ondernemer, iemand waar hij al eerder contact mee had gehad.”

Hoe gaat zo’n ‘traject’ in zijn werk?
“Uiteraard begint het begeleidingstraject met het inventariseren van de situatie bij de verkopende partij. ‘Zijn er fiscale aspecten die bij de verkoop een rol spelen? En, wat is een reële verkoopprijs voor de overdracht van de onderneming aan je zoon?’. Samen met de ondernemer en zijn zoon hebben we dit traject doorlopen en is er een, voor beide partijen, optimale constructie van de verkoop tot stand gekomen. Bij dit specifieke geval kwam sterk naar voren dat vader financieel zo min mogelijk betrokken wilde zijn met de financiering van de overname.”

En hoe komt de financiering dan tot stand?  
“Ik heb een plan van aanpak opgesteld voor deze overname waarin ik samen met de zoon heb gekeken naar de diverse financieringsmogelijkheden. Op basis van dit plan van aanpak is een financieringsaanvraag opgesteld en hebben de ondernemer in spé en ik samen gesprekken met diverse financiers gevoerd. Doordat er een goed ondernemersplan was opgesteld met een duidelijke toekomstvisie, werd er zeer positief gereageerd op het plan en is er door meerdere financiers een voorstel uitgebracht.”

Dus de zoon kon kiezen? Een luxepositie of niet?
“Ja het is altijd fijn als er keuze is. Het geeft de ondernemer in spé ook vertrouwen. Er zijn dus instellingen die in hém willen investeren. Met als bijkomend voordeel, naast een beperkte financiële betrokkenheid van zijn vader, dat er zeer aantrekkelijke financieringscondities voor zijn zoon gerealiseerd zijn. Naast het feit dat je meerdere opties openhoudt, leidt onderlinge competitie tussen financiers tot aantrekkelijkere voorwaarden voor de ondernemer!”

Case closed?

“Door een goede samenwerking met de verkopende en kopende partij, en de professionele ondersteuning van ons, kan de winkel overgedragen worden. De ondernemer weet ons te vinden, bij vragen over de huidige financiering, of misschien als hij in de toekomst een tweede winkel wil openen. Ook dan staan wij voor ondernemers klaar!”

Meer weten? Neem contact op met INretail

Tags
Contactpersoon
Rob Drost
Rob Drost
Bedrijfsadviseur
088 973 06 54

Recent nieuws

 • open

  Status cao-onderhandelingen

  Nieuws
  Vandaag, 23 mei 2018
  Op 18 mei onderhandelden werkgevers en werknemers over een nieuwe cao Fashion, Sport & Lifestyle. Op 4 juni is een volgende ronde gepland, waarbij INretail de leden vertegenwoordigt in de gesprekken met vakbonden De Unie, CNV en Vakbond AVV.
  Status cao-onderhandelingen
 • open

  Van emotie kun je niet eten

  Nieuws
  Gisteren, 22 mei 2018
  Het valt niet te ontkennen. Het eerste kwartaal was voor de Nederlandse schoenenbranche ronduit slecht. Met name voor de fysieke winkels. Toch verbaas ik mij over de paniekreacties, vooral van leverancierszijde.
  Van emotie kun je niet eten
 • open

  Paniekvoetbal brengt niets

  Nieuws
  Gisteren, 22 mei 2018
  Nu de voetbalcompetities ten einde lopen, merk ik dat er vaak sprake is van een hoop ‘gedoe’. Met name in plaatsen en regio’s met betaalde voetbalclubs of op hoog niveau spelende amateurverenigingen die in het voorbije seizoen onder de maat hebben gepresteerd en daardoor zelfs degraderen.
  Paniekvoetbal brengt niets
 • open

  Bijl Blogt: De impact van de afroep economie

  Nieuws
  vrijdag, 18 mei 2018
  Door de inzet van technologie kan een klein project al snel een impactvolle beweging worden. Dankzij de technologische mogelijkheden ontstaat er in een hoog tempo een krachtige nieuwe economie, genaamd de afroep economie.
  Bijl Blogt: De impact van de afroep economie

Gerelateerd aan dit artikel

Delen