#Praktijkcase 1: verkoop winkel aan kinderen

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Ruim 30 jaar heeft hij zelf de winkel gerund. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan zijn zoon. Voor de verkoop van de winkel aan de kinderen is een juiste financiering nodig. Rob, bedrijfsadviseur bij INretail, vertelt meer.

Hoe kwam deze ondernemer bij jou terecht?
“Hij had eerder een keer een workshop over bedrijfsovername gevolgd in Zeist, dus wij kenden elkaar nog van toen. Wel zo fijn vond de ondernemer, iemand waar hij al eerder contact mee had gehad.”

Hoe gaat zo’n ‘traject’ in zijn werk?
“Uiteraard begint het begeleidingstraject met het inventariseren van de situatie bij de verkopende partij. ‘Zijn er fiscale aspecten die bij de verkoop een rol spelen? En, wat is een reële verkoopprijs voor de overdracht van de onderneming aan je zoon?’. Samen met de ondernemer en zijn zoon hebben we dit traject doorlopen en is er een, voor beide partijen, optimale constructie van de verkoop tot stand gekomen. Bij dit specifieke geval kwam sterk naar voren dat vader financieel zo min mogelijk betrokken wilde zijn met de financiering van de overname.”

En hoe komt de financiering dan tot stand?  
“Ik heb een plan van aanpak opgesteld voor deze overname waarin ik samen met de zoon heb gekeken naar de diverse financieringsmogelijkheden. Op basis van dit plan van aanpak is een financieringsaanvraag opgesteld en hebben de ondernemer in spé en ik samen gesprekken met diverse financiers gevoerd. Doordat er een goed ondernemersplan was opgesteld met een duidelijke toekomstvisie, werd er zeer positief gereageerd op het plan en is er door meerdere financiers een voorstel uitgebracht.”

Dus de zoon kon kiezen? Een luxepositie of niet?
“Ja het is altijd fijn als er keuze is. Het geeft de ondernemer in spé ook vertrouwen. Er zijn dus instellingen die in hém willen investeren. Met als bijkomend voordeel, naast een beperkte financiële betrokkenheid van zijn vader, dat er zeer aantrekkelijke financieringscondities voor zijn zoon gerealiseerd zijn. Naast het feit dat je meerdere opties openhoudt, leidt onderlinge competitie tussen financiers tot aantrekkelijkere voorwaarden voor de ondernemer!”

Case closed?

“Door een goede samenwerking met de verkopende en kopende partij, en de professionele ondersteuning van ons, kan de winkel overgedragen worden. De ondernemer weet ons te vinden, bij vragen over de huidige financiering, of misschien als hij in de toekomst een tweede winkel wil openen. Ook dan staan wij voor ondernemers klaar!”

Meer weten? Neem contact op met INretail

Tags
Contactpersoon
Rob Drost
Rob Drost
Bedrijfsadviseur
088 973 06 54

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes

  Nieuws
  vrijdag, 19 januari 2018
  Ik was deze week, op uitnodiging van de internationale associatie tuincentra, in Bologna om een presentatie te geven. Het publiek bestond uit 200 enthousiaste zelfstandige tuincentra eigenaren. Zij verstonden geen woord Engels en ik geen woord Italiaans. Gelukkig vertaalde de Italiaanse Paula mijn speech in het Italiaans en was het voor allen een leuke ervaring.
  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes
 • open

  Koopzondag: aan jou de keuze!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.
  Koopzondag: aan jou de keuze!
 • open

  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart 2018 mag (ondernemend) Nederland haar stem in de verschillende gemeenten uitbrengen. Dat betekent voor jou dat nú het moment is om te laten horen wat jij als ondernemer belangrijk vindt.
  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • open

  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Vanaf nu gaan we het niet meer hebben over de clichés van vorig jaar en gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. In 2018 staat ons namelijk een hele hoop te wachten!
  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen