#Praktijkcase 1: verkoop winkel aan kinderen

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Ruim 30 jaar heeft hij zelf de winkel gerund. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan zijn zoon. Voor de verkoop van de winkel aan de kinderen is een juiste financiering nodig. Rob, bedrijfsadviseur bij INretail, vertelt meer.

Hoe kwam deze ondernemer bij jou terecht?
“Hij had eerder een keer een workshop over bedrijfsovername gevolgd in Zeist, dus wij kenden elkaar nog van toen. Wel zo fijn vond de ondernemer, iemand waar hij al eerder contact mee had gehad.”

Hoe gaat zo’n ‘traject’ in zijn werk?
“Uiteraard begint het begeleidingstraject met het inventariseren van de situatie bij de verkopende partij. ‘Zijn er fiscale aspecten die bij de verkoop een rol spelen? En, wat is een reële verkoopprijs voor de overdracht van de onderneming aan je zoon?’. Samen met de ondernemer en zijn zoon hebben we dit traject doorlopen en is er een, voor beide partijen, optimale constructie van de verkoop tot stand gekomen. Bij dit specifieke geval kwam sterk naar voren dat vader financieel zo min mogelijk betrokken wilde zijn met de financiering van de overname.”

En hoe komt de financiering dan tot stand?  
“Ik heb een plan van aanpak opgesteld voor deze overname waarin ik samen met de zoon heb gekeken naar de diverse financieringsmogelijkheden. Op basis van dit plan van aanpak is een financieringsaanvraag opgesteld en hebben de ondernemer in spé en ik samen gesprekken met diverse financiers gevoerd. Doordat er een goed ondernemersplan was opgesteld met een duidelijke toekomstvisie, werd er zeer positief gereageerd op het plan en is er door meerdere financiers een voorstel uitgebracht.”

Dus de zoon kon kiezen? Een luxepositie of niet?
“Ja het is altijd fijn als er keuze is. Het geeft de ondernemer in spé ook vertrouwen. Er zijn dus instellingen die in hém willen investeren. Met als bijkomend voordeel, naast een beperkte financiële betrokkenheid van zijn vader, dat er zeer aantrekkelijke financieringscondities voor zijn zoon gerealiseerd zijn. Naast het feit dat je meerdere opties openhoudt, leidt onderlinge competitie tussen financiers tot aantrekkelijkere voorwaarden voor de ondernemer!”

Case closed?

“Door een goede samenwerking met de verkopende en kopende partij, en de professionele ondersteuning van ons, kan de winkel overgedragen worden. De ondernemer weet ons te vinden, bij vragen over de huidige financiering, of misschien als hij in de toekomst een tweede winkel wil openen. Ook dan staan wij voor ondernemers klaar!”

Meer weten? Neem contact op met INretail

Tags
Contactpersoon
Rob Drost
Rob Drost
Bedrijfsadviseur
088 973 06 00

Recent nieuws

 • open

  Ondernemen anno 2017

  Nieuws
  Eergisteren, 18 september 2017
  In een serie artikelen laat ERM een praktisch licht schijnen op de uitdagingen waar retailers vandaag de dag tegenaan lopen. Deze maand gaan we dieper op het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen in.
  Ondernemen anno 2017
 • open

  Bijl Blogt: Verzilver jouw merkwaarde

  Nieuws
  vrijdag, 15 september 2017
  Je ziet steeds vaker dat winkels voor businesspartijen waardevol zijn. Het is mooi om te zien dat bedrijven een winkel commercieel op waarde weten te waarderen.
  Bijl Blogt: Verzilver jouw merkwaarde
 • open

  Zorg voor beter rendement door de juiste financiering

  Nieuws
  donderdag, 14 september 2017
  Een ondernemer wilde zijn rendement verbeteren door de brutomarge te verhogen. Eén manier om de marge te verhogen is het incasseren van de maximale betalingskortingen. Door snel te betalen kan de marge al snel 1% tot 2%-punten stijgen. 
  Zorg voor beter rendement door de juiste financiering
 • open

  Nederlandse gemeenten krijgen post

  Nieuws
  maandag, 11 september 2017
  Deze week krijgen alle 388 gemeenten in Nederland post van INretail. Zowel het college van B&W (burgemeesters & wethouders) als alle partijen in de gemeenteraad.
  Nederlandse gemeenten krijgen post

Gerelateerd aan dit artikel

Delen