Nieuwe cao in wording

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Op 30 juni aanstaande loopt de huidige cao Fashion Sport & Lifestyle af. Op 18 mei vinden onderhandelingen plaats over een nieuwe cao.

Hier is al een periode van informele contacten en overleg aan vooraf gegaan. INretail vertegenwoordigt de leden bij de onderhandelingen. De medewerkers worden vertegenwoordigd door de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en AVV.

Als voorbereiding op de nieuwe cao zijn vorig jaar op verschillende momenten en plekken in ons land door INretail en de vakbonden sessies georganiseerd voor werkgevers én hun medewerkers. Dat had als doel om te toetsen of de plannen van INretail en de vakbonden rond de cao op draagvlak kunnen rekenen bij werkgevers en medewerkers. Het is de ambitie om de cao verder te moderniseren. Daarom is het belangrijk in beeld te hebben waar ruimte, wensen en mogelijkheden zitten. 

Aantrekkingskracht

Uit de peilingen blijkt dat medewerkers veel waarde hechten aan meer invloed op hun roosters. Ook de mogelijkheid voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen is voor medewerkers én werkgevers een belangrijk punt. Werkgevers vinden het bovendien belangrijk dat nieuwe cao-afspraken blijven passen bij de retail die volop verandert. Voor de hele non-food sector geldt dat de aantrekkingskracht van het werken in de fashion, sport en lifestylesector niet teveel onder druk mag komen te staan. Ieder half jaar stijgt het Wettelijk Minimumloon en daardoor staat er veel druk op de onderkant van het loongebouw van de fashion, sport en lifestyle branches. Deze ontwikkeling staat op de agenda bij de cao-besprekingen, omdat er wel differentiatie in de loonschalen moet blijven, nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Als het loongebouw gerepareerd is en de cao-verhogingen de ontwikkeling van het Wettelijk Minimumloon volgen, blijft die differentiatie in elk geval bestaan.

Proces

Het bestuur van INretail laat zich bij het vaststellen van het mandaat voor de cao-onderhandelingen adviseren door de Beleidsgroep Werkgeverszaken. Uit deze Beleidsgroep is een onderhandelingsdelegatie benoemd die met de vakbonden de gesprekken voert. Die zijn niet vrijblijvend. Er wordt onderhandeld binnen de ruimte die het cao-mandaat biedt.

In de komende periode zal blijken of het lukt om met de vakbonden een cao te sluiten die binnen de grenzen van het vastgestelde mandaat valt.

Tags
Contactpersoon
Han van Baarsen
Han van Baarsen
Beleidsadviseur Arbeidsvoorwaarden
088 973 06 29

Recent nieuws

 • open

  Status cao-onderhandelingen

  Nieuws
  Vandaag, 23 mei 2018
  Op 18 mei onderhandelden werkgevers en werknemers over een nieuwe cao Fashion, Sport & Lifestyle. Op 4 juni is een volgende ronde gepland, waarbij INretail de leden vertegenwoordigt in de gesprekken met vakbonden De Unie, CNV en Vakbond AVV.
  Status cao-onderhandelingen
 • open

  Van emotie kun je niet eten

  Nieuws
  Gisteren, 22 mei 2018
  Het valt niet te ontkennen. Het eerste kwartaal was voor de Nederlandse schoenenbranche ronduit slecht. Met name voor de fysieke winkels. Toch verbaas ik mij over de paniekreacties, vooral van leverancierszijde.
  Van emotie kun je niet eten
 • open

  Paniekvoetbal brengt niets

  Nieuws
  Gisteren, 22 mei 2018
  Nu de voetbalcompetities ten einde lopen, merk ik dat er vaak sprake is van een hoop ‘gedoe’. Met name in plaatsen en regio’s met betaalde voetbalclubs of op hoog niveau spelende amateurverenigingen die in het voorbije seizoen onder de maat hebben gepresteerd en daardoor zelfs degraderen.
  Paniekvoetbal brengt niets
 • open

  Bijl Blogt: De impact van de afroep economie

  Nieuws
  vrijdag, 18 mei 2018
  Door de inzet van technologie kan een klein project al snel een impactvolle beweging worden. Dankzij de technologische mogelijkheden ontstaat er in een hoog tempo een krachtige nieuwe economie, genaamd de afroep economie.
  Bijl Blogt: De impact van de afroep economie

Gerelateerd aan dit artikel

Delen